Slunko
Mukařov-skoMukařov, Srbín, ŽernovkaMukařov, Srbín, Žernovka
Občanské sdružení pro Mukařov, Srbín a ŽernovkuObčanské sdružení pro Mukařov, Srbín a Žernovku
MukařovSrbínŽernovkaŽernovkaKostel

Dvouměsíčník ..^

Dvouměsíčník Mukařov-sko 2007

Dvouměsíčník - ročník: 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006
 

Dvouměsíční Mukařov-sko je jako periodicky vydávaná tiskovina registrován podle § 7 zákona číslo 46/2000 Sb. (Tiskový zákon) Ministerstvem kultury pod evidenčním číslem MK ČR E 16658. Náhled do Evidence periodického tisku - ZDE..^

Dvouměsíčník Mukařov-sko začal vycházet v lednu 2006. V současné době je tištěn v nákladu 750 ks v rozsahu 8 černobílých stran A5. Časopis je distribuován do domácností Mukařov-ska - tj. Mukařova, Srbína, Žernovky a části Louňoviček.

REKLAMA:
Podmínky pro umístění reklamy v časopisu naleznete zde - CENÍK REKLAMY.
 
STÁHNĚTE SI:
Komplet 6-ti čísel dvouměsíčníku MUKAŘOV-SKO/2007 - Komplet => pdf
 

Dvouměsíčník Malé bilancování
6. číslo / II. ročník - prosinec 2007 - leden 2008

Den se se dnem sešel a můžeme bilancovat rok působení nového zastupitelstva. Aby toho nebylo málo, tak na přelomu roku také Mukařov-sko, občanské sdružení pro Mukařov, Srbín a Žernovku slaví už dva roky svého působení.

Z internetové ankety vyplývá, že více než polovina z Vás (hlasujících) je s naší prací plus-mínus spokojena. I přes to jsme si vědomi toho, že nedodělaných a rozdělaných úkolů je před námi víc než dost. Snad ani ti nejzarytější kritici nám doufejme neupřou, že se snažíme o všech věcech, které se u nás dějí, informovat a vést o nich diskusi. Ať už je to v našem dvouměsíčníku nebo na webových stránkách obce či sdružení.

Tak jako ostatní i v dalších příspěvcích tohoto čísla, i já bych rád poděkoval všem – jednotlivcům, spolkům, organizacím i institucím, kteří se během roku podíleli na akcích v našich obcích. Nebudu je raději jmenovat, abych na někoho nezapomněl, ale oni všichni vědí, že to, co si ukrojili ze svého volného času, nezapadlo – tak třeba Čarodějnice, Dětský den, soutěž o Nejkrásnější zahrádku, Drakiáda, hasičská soutěž za 3 rohy, Mukařovská hvězda, Loutkové divadlo na Srbíně, Mukařovská kecka, Montgomerácké country bály nebo vznik Mateřského centra a tak dále, a tak dále…

Všechno co zpříjemnilo naše mukařovsko-srbínsko-žernovské "bytí" svědčí o tom, že naše obce nejsou jen noclehárnou těch, co pracují v Praze, jak často slyšíme.

Takže ještě jednou díky a těším se na spolupráci a viděnou v příštím roce.

Vítek Šoupal
předseda o.s. Mukařov-sko
 

B

Dvouměsíčník A zase je tu podzim
5. číslo / II. ročník - říjen-listopad 2007

Měsíce říjen a listopad, pro které je páté číslo našeho dvouměsíčníku určeno, jsou měsíci podzimními.

Listí na stromech se začne barvit do ruda, hněda, či do žluta, aby nakonec opustilo své místo na větvích a díky zemské přitažlivosti sneslo se dolů na zem.

Hrabání listí je jednou z pravidelných zábav zahrádkářů. Někteří to dnes již řeší fukarem na listí, jiní sáhnou po sekačce. Na většině zahrad ale z nářadí vítězí staré dobré hrábě.

Listí ale není jen ke hrabání, dá se po něm krásně procházet a užívat si jeho šustění pod nohama. Právě teď je nejlepší čas vyrazit do lesa. Okolní Voděradské bučiny jsou v tomto čase nejkrásnější. Pastva pro oko je v korunách stromů, které hýří barvami jak paleta malíře, i dole na zemi, kde mezi listím a jehličím může pozorný houbař najít svůj podzimní úlovek. A že letos opravdu rostou!

A co najdete uvnitř čísla? Jak už obsah napovídá, říjen a listopad budou opět bohaté na akce. Postupně se uskuteční Drakiáda, Lampionový průvod a soutěž Mukařovská Hvězda i třeba Posvícení v Montgomery – termíny a více informací najdete v Kalendáři na poslední stránce.

Nechybí již tradiční rubriky z Obecního úřadu, jako jsou Starosti starosty – tentokrát v odlehčeném duchu, a informace o připravovaných, rozpracovaných a dokončených projektech (Zahájení provozu nové plynové kotelny ve škole a pro školku, Kanalizace a vodovod pro Srbín a Žernovku a Chodník na Žernovku?). Otazník u posledního nadpisu článku je správně. V textu Martina Holického se dozvíte, jak na tom projekt v současné době je a také to, že se stále hledá někdo, kdo by si ho vzal za svůj.

Když už jsme u silnic, nebáli jsme se načít opět téma jejich opravy, kterou jsme letos na obecním úřadě prvně pojali opravdu systematicky a díky "Pasportizaci" víme, kde a jak budeme opravovat i do budoucna.

Co se nevešlo na papír, najdete na webových stránkách obce (www.mukarov.cz) nebo sdružení (pic/).

Vítek Šoupal
za redakci časopisu Mukařov-sko
 

B

Dvouměsíčník Desítka vprostřed léta
4. číslo / II. ročník - srpen-září 2007

Parné dny, kdy padal jeden teplotní rekord za druhým, vystřídaly bouřky a deště a pak se zase počasí umoudřilo - jako v aprílu. Na letní počasí už skoro ani není spolehnutí. Na co se ale spolehnout můžete, je náš časopis Mukařov-sko.

Dostává se Vám do rukou v polovině prázdnin, uprostřed sezóny dovolených. Jedná se o tak trochu jubilejní číslo. Název úvodníku "10-ka vprostřed léta" neznamená dobře vychlazený desetistupňový chmelový mok, ale jubilejní 10. číslo dvouměsíčníku.

Jednoduchým propočtem Vám vyjde, že 100. čísla se dočkáme v létě roku 2022. Jaké asi budou naše obce za 15 let?

Ač se to nezdá, rozhoduje se o tom už dnes. Svou budoucnost máme ve svých rukou. Podobně jako vzduchoplavci, kteří se svými balóny vzlétli z Charitní louky na počátku června.

Dobrý vítr Vám/nám všem!

Vítek Šoupal
za redakci časopisu Mukařov-sko
 

B

Dvouměsíčník Všimli jste si?
3. číslo / II. ročník - červen-červenec 2007

Vím, že to není nic nového, když řeknu, že žijeme v poklusu. Věčně na cestě. Večer už si ani nevzpomeneme, kam nás během dne vítr zavál.

A přitom, když se mi občas povede přibrzdit a rozhlédnout se, zjišťuji znovu a znovu, že na světě je spousta věcí k obdivu a prozkoumávání. Zaznamenali jste vůbec letos, že nám zrovna míjí měsíc lásky? Vzpomněli jste si alespoň s úsměvem na Viléma, Hynka a Jarmilu? Všimli jste si, že nám letos šeřík rozkvetl tak brzy, že bychom stěží přivítali nějakou armádu tak hojnými "pugéty", jak se traduje o roku 1945?

"Carpe diem" - užívat dne, není jen o požitcích. Měli bychom naplno prožívat každou minutu obklopeni našimi blízkými, vnímajíc nekonečnost vesmíru a země za hranicemi vlastních pozemků.

Asi mi dáte za pravdu, že smyslem života stěží bude, doběhnout první na konec. Tak zvolněte, zhluboka dýchejte a všímejte si té krásy vůkol!

Jana Šoupalová
za redakci časopisu Mukařov-sko
 

B

Dvouměsíčník Ukliďte si a pobavte se
2. číslo / II. ročník - duben-květen 2007

Ani jsme se ještě nestačili se zimou pořádně potkat a je tu jaro. Někteří si už začali uklízet na zahrádkách. Stříhat stromky, odkrývat záhony, hrabat či vyčesávat trávu.

Spolu s těmi, kteří se starají i o to, jak to vypadá za jejich plotem jsme i letos připravili dobrovolnou brigádu ke Dni země pod názvem: "Den země za dveřmi a za plotem", která bude spojena také s velkoobjemovými kontejnery. Více v kalendáři na stránce 8.

Až si zahrádku a předzahrádku uklidíte, nezapomeňte ji přihlásit do soutěže o Nejkrásnější (před)zahrádku Mukařov-ska. Vítězové letošního 2. ročníku obdrží bohaté ceny, podobně jako ti v loňském roce (str. 7).

Z kulturního dění v nadcházejících měsících byste si neměli nechat ujít divadelní představení v Sokolovně, nebo country bál v Montgomery. Proč jezdit do Prahy za draho za zábavou, když to jde i tady u nás.

Na přelomu dubna a května nebudeme slavit jen výročí 4 let fungování webových stránek obce www.mukarov.cz, ale hlavně tu budou Čarodějnice. Tak jako loni i letos se spojili Hasiči, Mukařov-sko, Obec, Sokol a Škola. Jak se můžete přesvědčit v kalendáři (str. 8) o zajímavý program pro děti i dospělé nebude nouze. Oslavy filipojakubské noci se budou konat také na Žernovce u Uzlů.

S ohledem na to, že toto číslo vyjde okolo apríla, mám na závěr tohoto úvodníku pro Vás jeden černý vtip a přeji Vám všem prosluněné jaro.

Váš horoskop na zítřejší den:
"Zítra Vás budou všichni jenom chválit, na rukou nosit a zahrnovat květinami..."
... jóóó, pohřeb už je takovej

Vítek Šoupal
za redakci časopisu Mukařov-sko
 

B

Dvouměsíčník Loni časopis, letos divadlo
1. číslo / II. ročník - únor-březen 2007

Tento úvodník by zasloužil rozvíjející podtitulek " – Rekapitulace a plány blízké budoucnosti". Nicméně rozsah našeho dvouměsíčníku nám neumožňuje upou-távat čtenářovu pozornost palcovými titulky a všeříkajícími podtitulky. A to přesto, že dvouměsíčník dnes má dvojnásobný rozsah než jeho první číslo.

Poprvé jste se s dvouměsíčníkem Mukařov-sko mohli setkat právě před rokem. Na čtyřech stranách jsme vám mimo jiné prezentovali nápad vydávat dvouměsíčník a předsevzetí vydat více než několik málo čísel. Zatím jsme dokázali toto předsevzetí dodržet. Díky autorské práci členů sdružení a jejich přátel se nám daří plnit již od druhého čísla v loňském roce celkem 8 stran dvouměsíčníku články na nejrůznější témata dotýkající se života v obcích Mukařovska. Protože se setkáváme veskrze s pozitivní odezvou, snad můžeme věřit, že odvádíme dobrou práci.

Původně byl dvouměsíčník tvořen doslova na koleně. V rozsahu 800 kusů byl tištěn svépomocí na domácích tiskárnách členů sdružení nebo rozmnožován ve spolupráci s obecním úřadem. Asi jste si povšimli, že předchozí číslo – 6/2006 – již vyšlo v jiné kvalitě. Dokonce se sešitými stránkami, ne jen s listy volně vloženými do sebe! Začali jsme totiž zadávat tisk profesionální tiskařské firmě, a to hlavně díky finanční podpoře obecního úřadu Mukařova.

Vzhledem k tomu, že redakční práce se již zaběhla a vydávání časopisu trochu odrostlo plenkám, můžeme své síly napřít jinde. Občanské sdružení Mukařov-sko si za svůj nejobecnější cíl klade rozvoj obce. Určitě budete souhlasit, že obec by měla nejen zajistit kvalitní vozovky, zdravé životní prostředí, občanskou vybavenost, ale také pečovat o kulturní život občanů. Proto bychom v letošním roce chtěli nejen nadále vydávat časopis a pokračovat v pravidelných měsíčních setkáváních, ale chtěli bychom také zajistit, aby se na prkna mukařovské sokolovny (která jistě také znamenají svět) vrátilo divadlo.

První divadelní představení by se mělo uskutečnit v jarních měsících. Snad nepředbíhám, když prozradím, že pro toto první představení již jednáme s uměleckým sdružením Marvin (http://usmarvin.praguesoft.cz) o vhodném termínu a volbě z jejich repertoáru. Jistě se brzy na vývěskách, nástěnkách a internetu objeví konkrétnější informace včetně termínu.

Jana Šoupalová
za redakci časopisu Mukařov-sko
 


 
 počítadlo M u k a ř o v - s k o   2005-12 (c)   -   mukarov-sko@volny.cz