Slunko
Mukařov-skoMukařov, Srbín, ŽernovkaMukařov, Srbín, Žernovka
Občanské sdružení pro Mukařov, Srbín a ŽernovkuObčanské sdružení pro Mukařov, Srbín a Žernovku
MukařovSrbínŽernovkaŽernovkaKostel

Články ..^

Kam za mapou Mukařov-ska

16. května 2007, Vítek Šoupal

Mapa Mukařov-ska Jestli mne paměť neklame, tak první veřejně přístupné mapy na internetu, byly nabízeny na adrese www.mapy.cz, kterou posléze pod svá křídla převzal Seznam. Pojďme se krátce podívat, kde dnes všude můžete hledat mapu Mukařov-ska a co Vám jednotlivé mapy nabízí.

Mapy z domácí dílny

Již více než 4 roky fungují webové stránky obce Mukařov na adrese www.mukarov.cz. Jednou z prvních "aplikací" na stránkách byla lehce interaktivní mapa Mukařova, Srbína a Žernovky, a to hned ve dvojím grafickém provedení. Jedno z mé dílny a druhé z dílny Rudy Semanského. Aktualizovanou verzi obecní mapy Mukařov-ska z léta roku 2006 najdete na tomto odkazu.

Druhy map

Většina webových map již dnes uživatelům umožňuje nahlížet na dané území nejen přes nakreslené schéma silnic, ale i na satelitní snímky, či na kombinaci mapy a satelitního snímku (tzv. hybridní zobrazení).

Některé mapy obsahují také zobrazení cyklostezek a turistických tras (Atlas, iDnes). Na zatím ještě beta verzi map Centrum najdete také vrstevnice. Takřka samozřejmostí je u všech map měření vzdálenosti mezi několika body na mapě. Lepší mapy disponují také plánovačem tras pro příprad, že chcete autem z místa A do místa B přes místo C.

Problémy s mapami

Při zobratování map však můžete narazit na několik problémů. Jedním je, že Mukařov-ska rozhraní Prahy a Středočeského kraje. Praha je na mapách i satelitních snímcích zakreslena, či vyfocena velmi podrobně, ale středočeský kraj již nikoliv. Některé mapy tedy ukazují při větším přiblížení podrobné snímky a síť silnic pouze západní 1/2 polovině Mukařov-ska.

Druhým problémem je aktuálnost dat. Satelitní snímky samozřejmě nejsou "online", takže se liší nejen co do rozlišení, ale i do data vyfocení. Třetí problém úzce související s druhým je, že ne na každé mapě jsou zakresleny všechny silnice, nebo naopak, někde i nějaká přebývá.

Historické mapy a vyhledávání

Dvě zajímavé funkcionality nedávno přinesly mapy na Seznamu. První je propojení map na historické mapy z 2. vojenského mapování z let 1842-1852. Rozhodně doporučuji si prohlédnout.
Druhou novinkou je vyhledávací modul pro Firefox nebo Internet Explorer 7. Návod k instalaci vyhledávacího modulu (Search Engine Plugin) najdete zde.

Mapy nejen na webu, ale i v mobilu

Celosvětové mapy, které mají i skvělého mobilního klienta do Vašeho telefonu jsou mapy na Google (maps.google.com). Byť byly určeny původně pro USA, dnes již pokrývají podrobnými mapami i Českou republiku a v posledních dnech bylo zprovozněno i vyhledávání v objektech, které dříve podstatně chybělo. Nevýhodou je, že rozhraní není zatím češtině.

Zobrazení firme na mapách

Z českých mapových adres stojí za zmínku ještě mapy na Atlasu. Ty doznaly vylepšení také relativně nedávno. Nyní do nich Atlas aktivně prolinkoval odkazy na podniky a firmy na Mukařov-sku. Provázání map s adresami firme má také Seznam.
 


Mapa - MUKAŘOV.CZ
      mukařov.cz  

Mapy - SEZNAM
      www.mapy.cz Mukařov
  Mukařov - historická

Mapy - ATLAS
      mapy.atlas.cz Mukařov

Mapy - GOOGLE
      maps.google.com Mukařov

Mapy - CENTRUM
      supermapy-beta.centrum.cz Mukařov
      supermapy.centrum.cz Mukařov

Mapy - iDNES
      mapy.idens.cz Mukařov - cyklo

Historické mapy
      oldmaps.geolab.cz I.,II.,III. vojenské mapování

Topografické mapy AČR
      geoportal.cenia.cz Mukařov
  + satelitní

Máte-li odkaz na nějaké jiné zajímavé mapy, nebo když zjistíte, že některý odkaz nefunguje, napište to do diskusního fóra.

 
Vítek Šoupal
předseda občanského sdružení Mukařov-sko
 

B  
Zapojte se do DISKUSE - ZDE ..^
 
 


 
 počítadlo M u k a ř o v - s k o   2005-9 (c)   -   mukarov-sko@volny.cz