Slunko
Mukařov-skoMukařov, Srbín, ŽernovkaMukařov, Srbín, Žernovka
Občanské sdružení pro Mukařov, Srbín a ŽernovkuObčanské sdružení pro Mukařov, Srbín a Žernovku
MukařovSrbínŽernovkaŽernovkaKostel

Dvouměsíčník ..^

Dvouměsíčník Mukařov-sko 2008

Dvouměsíčník - ročník:2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006
 

Dvouměsíční Mukařov-sko je jako periodicky vydávaná tiskovina od začátku roku 2006 registrován podle § 7 zákona číslo 46/2000 Sb. (Tiskový zákon) Ministerstvem kultury pod evidenčním číslem MK ČR E 16658. Náhled do Evidence periodického tisku - ZDE..^

Dvouměsíčník Mukařov-sko začal vycházet v lednu 2006. V současné době je tištěn od května 2008 v nákladu 1000 kusů v rozsahu 12 černobílých stran formátu A5 (dříve 8 stran). Časopis je distribuován do všech domácností Mukařov-ska - tj. Mukařova, Srbína, Žernovky a části Louňoviček (domy s červenám číslem popisným a schránkou).

REKLAMA:
Podmínky pro umístění reklamy v časopisu naleznete zde - CENÍK REKLAMY.
 
STÁHNĚTE SI:
Komplet 6-ti čísel dvouměsíčníku MUKAŘOV-SKO/2008 - Komplet => pdf
 

 Jaká bude zima 2008/2009
6. číslo/III. ročník - prosinec/leden 2008-9

Nejsem asi jediný, koho by zajímalo, jaká bude nadcházející zima. Jak můžete vidět v obrázku na pozadí hlavičky časopisu, sníh k nám letos zavítal už v listopadu, a to hned měrou vrchovatou.

Zkusil jsem vyzrát na letošní zimu prostřednictvím internetu a použil jsem svůj oblíbený internetový vyhledávač. Odpovědí mi na dotaz "Jaká bude zima 2008/2009" bylo za 0,31 sekund 6100 česky psaných webových stránek.

Asi chápete, že jsem nezvládl je všechny projít, ale dovolím si alespoň jednu citaci z diskuse na serveru e-pocasi.cz, kde 16. listopadu jakási Ardilla poznamenala: "Tak na Sibiři už nám nádherně mrzne ... Ojmjakon -46°C, Namtsy -45°C, Jakutsk -41°C, Magadan -32°C ?". I zima je zkrátka věc názoru. Nevím, jak Vám, ale mně ani jen těch -32°C neláká a Sibiř už vůbec ne.

Máte v ruce vánoční číslo našeho/vašeho časopisu. Na rozdíl od minulých let v něm nenajdete žádný článek o vánočních tradicích, nebo novoroční povídku. Za poslední 2 měsíce se toho u nás událo tolik, že spolu s plánovanými akcemi nám časopis opět "přetéká". Uvnitř si můžete přečíst o vydařené i když skoro bezvětrné drakiádě, mlhavo-strašidelném lampióňáku, dění ve školce, zranění opor našeho místního fotbalu. Roční zhodnocení činnosti rozepsali jak hasiči z Mukařova i Žernovky, tak maminky z Mateřského centra Mukařov-sko, které oslavily 1 rok úspěšného fungování.

Ruda Semanský ve své pravidelné rubrice Starosti starosty hodnotí činnost zastupitelstva a obce v 1 volebního období. Relativně velká část prostoru je věnována dopravě. Téma, které asi pálí hodně z nás, je plánované přesunutí konečné autobusů v Praze z Depa Hostivař na Háje. Jak se mu obec bránila a jak si ROPID udělal, co se mu zachtělo - najdete v článku na straně 3. Ale to není z dopravy všechno. Jistě jste si všimli, že po radarech přibylo také několik přechodů pro chodce a obec podpořila petici za obchvat Kutnohorské (Říčany-Vyžlovka). Komu je tohle vše málo, může se na předposlední stránce přenést do doby před 100 lety a začíst se článku o tom, proč dnes nemáme v Mukařově železnici.

Přeji všem klidné vánoce a úspěšný nový rok, na viděnou na některé z akcí, třeba Mikuláši nebo Jarmarku.

Vítek Šoupal
předseda o.s. Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 6/2008 pdf
 

B

 Starosti starosty jako úvodník
5. číslo/III. ročník - říjen-listopad 2008

Doufám, že Vás nezaskočilo, že "Starosti starosty" v tomto čísle nepíše Ruda Semanský. Neznamená to, že by se udála změna ve vedení obce, ale čistě a proza-icky Rudu sklátila chřipka – to je teď jeho hlavní "Starost". Podělit se tak o to, co se "na obci" řeší, připadlo na mne.

Odkud začít? Zkusím to od těch našich nejmenších – dětí. Po dvou letech se podařilo z větší části naplnit předvolební slib vybudování dětských hřišť v Mukařově a na Srbíně. O budování a otevření mukařovského hřiště se dočtete na stránce 4. Maminkám i tatínkům díky. Věřme, že příští rok otevřeme i třetí zbývající na Žernovce.

S dětskými hřišti úzce souvisí také školka a škola. Nedávno jsem na webu obce reagoval na dotaz proč obec nevyužívá dotace? Opak je pravdou! V poslední době jsme, co se týče projektů a podání dotací, udělali velký kus práce. S ohledem na stav našich obcí toho před námi ještě hodně leží ... pokračování zde

Vítek Šoupal
předseda strategického výboru obce
předseda o.s. Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 5/2008 pdf
 

B

 Zahrádkářský úvodník
4. číslo/III. ročník - srpen-září 2008

Vzpomínám si na své letní pobyty na mukařovské chatě na přelomu 80. a 90. let (minulého století). Léto jsme měli spojené s poutí, a po té se už brzy šlo do školy. Také si vzpomínám na naši starou a těžkou ruční sekačku. Tou se prosekávala cestička od branky a pás trávy okolo chaty. Zahrada se nechávala zarůst travou, kterou táta se strejdou Frantou dvakrát do léta pokosili a usušili.

Pak nastoupila elektrická sekačka a dnes už máme všichni v ulici sekačky benzinové. Tedy skoro všichni. I letos jsme se v soutěži o Nejkrásnější zahrádku Mukařov-ska přesvědčili, že spousta zahrad je krásně upravených. Sem tam se ale najde parcela – zahrádka či předzahrádka, kterou majitel neposeká.

Uklizené zahrádky nám přináší radost. Neposekaná tráva je dnes naopak pro sousedy trápením, a to v podobě invaze slimáků. Tato pohroma plzáka španělského se během posledních let rozšířila po celé Evropě a nevyhnula se ani Čechám. Pryč jsou doby, kdy jsme si jako děti bezstarostně navečer hrály ve vysoké trávě.

Ke psaní tohoto úvodníku mne dovedl právě stesk naší známé, která bydlíc obklopena z jedné strany polem a z druhé nesekanou zahradou, tráví dlouhé večery bojem se slimáky. Nepomáhá vápno, ani sůl atp. Na vině je samozřejmě i letošní mírná zima, ale jestli příští rok vyhlásíme anticenu: "Nejzanedbanější zahrádka" budou její sousedi kandidovat na jednu z předních příček.

Takže příjemné léto, hezky se na pouti zhoupněte. My (se) budeme kolíbat ;-)

Vítek Šoupal
předseda o.s. Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 4/2008 pdf
 

B

Sázení Topolů v MukařověLéto a sojka na obzoru
3. číslo/III. ročník - červen-červenec 2008

Červnovo - červencové Mukařov-sko - "náš/Váš" dvouměsíčník - je už ve schrán-kách a spolu s teplým počasím jasně signalizuje brzký příchod léta. Dny se prodlužují, ta tam jsou zimní chmury a jarní plískanice (tedy aspoň doufejme).

Zahrádky se zazelenaly a rozkvetly. Ptáci v korunách stromů prozpěvují. Vždy jsem měl sojku za užitečného milého ptáka. Ve večerníčcích Krkonošských pohádek sedávala Krakonošovi na rameni a pomáhala mu v boji se zlým Trautenberkem. Jaké bylo mé překvapení, když jsem ji na začátku jara zpozoroval u nás na zahradě. Překvapení to ovšem bylo dvojnásobné, protože nám druhý den rozklovala budku s ptáčky a vytáhla je ven. Jak píše encyklopedie: "… živí se i živočišnou stravou, především mladými ptáky, vejci, myšmi, hlemýždi i plazy…".

Vzalo mi to trochu mých dětských ideálů. Kdo ví, jak to v těch Krkonoších vůbec bylo, když sojka vyvádí takové věci?

Nechme ale spát sudeto-německou otázku, protože i tentokrát pro Vás máme časopis v rozsahu 12 stránek. Článků se nakonec sešlo víc než dost. Uvnitř čísla se dočtete, že ne vždy je jednoduché je od pisatelů dostat. To by se šéfredaktor uzoufal. Odplatou jsou ale Vaše reakce.

Často se ptáte, proč někdo časopis (zatím) nedostal a jiný ano? Jak jistě víte, časopis je vydáván občanským sdružením Mukařov-sko za finanční podpory obce. Roznášku provádí v rozmezí týdne členové sdružení. Časopis se snažíme dávat do všech domů s trvalým číslem popisným a schrán-kou. Komu jedno z toho chybí, může najít pár čísel na poště, obecním úřadě či v krámu na Žernovce, nebo si ho stáhnout z internetu. Příjemné prázdniny a dovolenou!

Vítek Šoupal
předseda o.s. Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 2/2008 pdf
 

B

Historicke fotoJarní úvodník
2. číslo/III. ročník - duben-květen 2008

Tak snad máme tu letošní zimu konečně za sebou. I když byla celkem mírná, dala si nakonec chvíli na čas. Morana byla spálena na břehu Mukařovského rybníka už v polovině března a přesto i potom poletoval sníh a lehce nám pocukroval letošní časné Velikonoce.

Možná jste si už všimli, že toto číslo jsme pro Vás připravili již v 12-ti stránkovém provedení. Zabralo nám to sice trochu více času, ale článků se tentokrát sešlo opravdu hodně.

Kromě pravidelných rubrik týkajících se dění na Obecním úřadě se tentokrát dočtete také o tom, jaká byla plesová sezóna a jak se vydařil Dětský maškarní bál (letos nekuřácký). Hned několik stran je věnováno školce – její přístavbě i fungování. Nemohou chybět ani zprávy ze školy, Mateřského centra, od Sokolů a hasičů.

Poslední strana jako již tradičně obsahuje kalendář akcí na měsíce duben a květen. Nejbližší akcí je již 12. dubna mínus první ročník Mukařovského Pištěka – Divadelního festivalu, kdy se do naší mukařovské sokolovny sjedou hned 3 divadelní uskupení najednou.

Z dalších akcí jsou tu dvě hasičské soutěže – Mukařovský uzel pro malé hasiče a Žernovská osmička pro velké.

Před koncem dubna se spolu s Dnem Země můžete také těšit na velkoobjemové kontejnery. Ty jsou obcí přistavovány 2x do roka a snad alespoň trochu pomáhají tomu, že ne všechno staré harampádí končí ve škarpách a na lesních cestách. Když člověk vidí, co někteří z nás dokážou do lesa vyvézt, plakal by. Ale o tom zase někdy jindy.

Přelom dubna a května již tradičně okupují čarodějnice, které i letos budou na vícero místech Mukařovska.

V polovině května Mateřské centrum pořádá Den pro mámu a na konci května tu bude již 32. ročník Mukařovské kecky. Věřme, že se sluníčko na nás bude při všech těch akcích usmívat alespoň tak, jako na prosluněné letecké fotografii Mukařova z roku 1936.Hezké jaro Vám všem!

Vítek Šoupal
předseda o.s. Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 2/2008 pdf
 

B

Dvouměsíčník Prezident a tanečky - úvodník
1. číslo/III. ročník - únor-březen 2008

Možná se divíte nadpisu tohoto úvodníku. Jeho dvojsmyslnost však vyplývá z toho, že jsou před námi měsíc únor a březen, které sebou každoročně nesou plesovou sezonu a jednou za 5 let také volbu prezidenta České republiky.

Zatímco volba plesu či bálu, na který na Mukařovsku vyrazíte je volbou přímou – tedy věcí našeho uvážení, volba prezidenta je volbou nepřímou, tedy věcí rozhodnutí zvolených zákonodárců.

Z čeho tedy bude možné vybírat? U prezidentských kandidátů je alespoň pro první kolo jasno. Na fotografii z počátku devadesátých let můžete vidět současné protikandidáty Václava Klause a Jana Švejnara ještě za jedním stolem. Kdo a zda vůbec zvítězí v 1. kole volby je dnes ještě hádankou. Budou-li okolo volby zase takové tanečky jako před 5-ti lety může se stát, že nám dříve skončí plesová sezona.

A z čeho můžeme vybírat my u nás na vsi? Přehled plesů a bálů najdeme na poslední stránce v Kalendáři akcí. Plesy hasičské, sportovní a školní se opět utkají o naš přízeň. Je jich hned několik nepočítaje ty v okolních vesnicích, či městysech. Výhodou u plesů na rozdíl od prezidenta je ale to, že můžeme vybrat více než jeden a nebo také žádný (což by ale jistě byla škoda).

Ať už tedy volba bude jakákoliv, přeji nám, aby muzika nehrála falešně a hlava nás ráno nebolela.

Vítek Šoupal
předseda o.s. Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 1/2008 pdf
 


 
 počítadlo M u k a ř o v - s k o   2005-12 (c)   -   mukarov-sko@volny.cz