Slunko
Mukařov-skoMukařov, Srbín, ŽernovkaMukařov, Srbín, Žernovka
Občanské sdružení pro Mukařov, Srbín a ŽernovkuObčanské sdružení pro Mukařov, Srbín a Žernovku
MukařovSrbínŽernovkaŽernovkaKostel

Dvouměsíčník ..^

Dvouměsíčník Mukařov-sko 2009

Dvouměsíčník - ročník: 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006
 

Dvouměsíční Mukařov-sko je jako periodicky vydávaná tiskovina od začátku roku 2006 registrován podle § 7 zákona číslo 46/2000 Sb. (Tiskový zákon) Ministerstvem kultury pod evidenčním číslem MK ČR E 16658. Náhled do Evidence periodického tisku - ZDE..^

Dvouměsíčník Mukařov-sko začal vycházet v lednu 2006. V současné době je tištěn od května 2008 v nákladu 1000 kusů v rozsahu 8-12 černobílých stran formátu A5. Časopis je distribuován do všech domácností Mukařov-ska - tj. Mukařova, Srbína, Žernovky a části Louňoviček (domy s červenám číslem popisným a schránkou).

REKLAMA:
Podmínky pro umístění reklamy v časopisu naleznete zde - CENÍK REKLAMY.
 
STÁHNĚTE SI:
Komplet 6-ti čísel dvouměsíčníku MUKAŘOV-SKO/2009 - Komplet => pdf
 

Abecední bilancování
6. číslo / IV. ročník - prosinec-leden 2009/2010

A je to opět tady.
Bilancujeme uplynulý rok –
letos možná i celých posledních 2O let.
Co se nám povedlo a co ne?
Čeho jsme dosáhli doma, v práci, na obci?
Díváme se zpátky, kam jsme vlastně došli?
Evidujeme své úspěchy i prohry,
abychom je mohli v zápětí revidovat.
Favority vyměnily Felicie, Fábie, Folsvágny…
Generace dnešních teenagerů nerozumí,
když se bavíme o Sametové revoluci.
Hasiči museli zrušit drakiádu kvůli sněhu.
I žernovským říjnový sníh komplikoval
stavbu multifunkčního dětského hřiště.
Jenže sněhu jsme si moc neužili.
Koně na listopadové fotografii titulku
časopisu jsou toho dokladem.
Lampioňák se letos opět líbil stejně jako
dýňování, dětský den, čarodějnice, hvězda
a další akce.
Mně tedy ano!
Nepodařilo se nám stále pohnout s kruhákem.
Oproti tomu oprava budovy obecního úřadu
se opravdu zdařila.
 
 
Přístavba školy proběhla během léta.
Qui bono – v čí prospěch – no přeci školáků.
vanocni stromek Rybníky by si zasloužily
vyčistit (stejně jako lesy),
ale kde na to vzít peníze,
zkusíme zase dotace
a uvidíme.
Řešíme rozpočtové priority!
Stezka na Žernovku bude
díky dotačním penězům z MAS
Říčansko příští rok.
Škola vyřešena, další je na řadě školka.
Tak a co doma, také se už těšíte na Vánoce?
Užít si kapra, řízek, bramborový salát
Vyřídit SMS-ky a telefonáty známých,
navštívit příbuzné.
Web obce se po šesti letech v prosinci chystá
na 100.000 návštěvníka.
XX let od listopadu 89 si obecní web připomněl úvodní stránkou v retro stylu.
YoYo Band nám asi na Štědrý večer z televize
nezahraje.
Zima a reggae ani moc dohromady nejdou.
Žernováci, Srbíňáci, Mukařováci – přeji
Vám příjemné svátky a úspěšný rok 2010 :-)

Vítek Šoupal
šéfredaktor časopisu Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 6/2009 pdf
 

B

DvouměsíčníkCo čert chtěl a nechtěl
5. číslo / IV. ročník - říjen-listopad 2009

Bylo, nebylo – v jedné zemi za devatero horami a devatero řekami se chystali na předčasné volby. Ale co čert nechtěl? Jeden z politiků řekl, "Čert aby ty volby vzal!" a opravdu, volby se nekonaly. Asi jen čert ví, proč to všechno nakonec nabralo takovýhle rychlý obrat? Inu, čiň čertu dobře, peklem se ti odmění.

To nám byl čert dlužen, nejdřív si uřízneme ostudu pádem vlády v polovině předsedání Evropě a pak další takováhle podzimní čertovina. Tumáš čerte kropáč.

Také si občas připadáte, že už ničemu nerozumíte a že žijete v začarované pohádce? Nic si z toho nedělejte, nejste sami. V průběhu podzimu a zimy se budete moci s čertovskými chlapíky seznámit osobně. Nemyslím teď na pokračování předvolebních kampaní politických stran – jejich barevné autobusy, mítinky s předvolebním gulášem a pivem zdarma nebo všude přítomné billboardy. Volební kampaň se rozjede zase na jaře a květnové volby snad žádný čert nevezme.

Co se týče onoho pekelného setkání, mám na mysli opravdové čerty. Ti z vás/nás, kteří jsme byli na vydařeném srbínském PoPoLese jsme už čerta potkali (schválně jestli ho najdete i na fotografii v titulku časopisu ;-) Další příležitostí pak bude prosincový Mikuláš.

Čekají na nás dva měsíce plné akcí, Havelské posvícení na Žernovce, srbínské Dýňování, mukařovsko-srbínská Drakiáda, Country bály v "Mongáči", jako vždy po čertech strašidelný Lampióňák v Mukařově a na závěr už 6. ročník Mukařovské hvězdy. To jsou všechno akce, na které stojí za to si vyšetřit víc než chvilku času a zúčastnit se.

Těším se s Vámi na nich na viděnou a jak jinak zakončit čertovský úvodník, než kouskem textu z písničky od Kabátů: "To čert na koze jel - a já byl ještě při chuti - to tenkrát slovo platilo - a za lhaní se mlátilo - do hlavy kamenem - to špatně se nám nežilo - my pro samou legraci - sme neměli čas na práci…"

PS: Ono už to bude v půli listopadu 20 let …

Vítek Šoupal
šéfredaktor časopisu Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 5/2009 pdf
 

B

DvouměsíčníkO počasí to nebude
4. číslo / IV. ročník - srpen-září 2009

Nabízí se samo od sebe, aby tento úvodník byl o počasí. Nejen proto, že se jedná o univerzální téma hovoru, ale v poslední době asi nám všem dává dost zabrat. Letos se opravdu vyplatí mít velké skříně a nechat si tak po ruce oblečení vhodné do parných veder a jiné pro případ podzimních či jarních 18°C. Ale překvapím vás a o počasí už se více nezmíním.

Ve snaze učinit náš dvouměsíčník atraktivnějším, ráda bych napsala článek o dění přesahujícím katastr naší obce. Abych byla opravdu aktuální, "brousila" jsem na internetu a hledala inspiraci. Jenže:

  • o politice se mi psát nechce, je to dosti ošidné téma; ráda bych se zavděčila aspoň někomu, ale toto téma by asi zdárně odradilo většinu čtenářů;
  • o emocionální houpačce v těhotenství a šťastném stárnutí úspěšných hereček (v 50-ti letech :-) také ne; o jednom vím až příliš a o druhém zatím nic, takže bych možná neodradila čtenáře, ale u sebeautora se mi to povedlo;
  • a ejhle, konečně téma, které by mohlo najít čtenářskou obec v Mukařově i v celé republice: RWE (distributor zemního plynu) přichází se svým příspěvkem ke zkvalitňování péče o životní prostředí a nabízí zajímavě vyhlížející zvýhodnění pro nové zákazníky. Aby se nezačalo jednat o inzerci, nerozepíšu se o tom více, ale opravdu mě to zaujalo. Přeci jen se u nás v obci bohužel pozná "po čuchu", že se ochladilo a domácnosti začaly přitápět. Kdyby v létě ubylo několik čmoudících komínů, byl by příchod zimy jistě veselejší.

A ještě jedna odlehčená letní aktualitka ze světa – paní Rowlingová prodává židli, na které se zrodil Harry Potter (zdroj Internet: www.novinky.cz). Pokud byste měl někdo zájem, určitě bychom nabídli zajímavou cenu i za židli, na které se každý druhý měsíc už čtvrtým rokem rodí náš "MUKAŘOVÁČEK".

Jana Šoupalová
za redakci časopisu Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 4/2009 pdf
 

B

Dvouměsíčník Bezstarostná obec, ale kdeže
3. číslo / IV. ročník - červen-červenec 2009

Příprava tohoto čísla dvouměsíčníku kolidovala s několika důležitými událostmi v mém životě (malování domu, první zoubky našeho sviště, mé narozeniny ...) a přičtu-li k nim ještě služební cestu v termínu uzávěrky, je malý zázrak, že držíte časopis v ruce.

Nutno poznamenat, že s ohledem na výše uvedené jsem tentokrát nepodnikl maratón emailů, esemesek a výhružných telefonátů, abych přiměl všechny pisatele, kteří přispět měli, aby tak učinili. Inu co naplat, kdo uzávěrku nestihl, v časopise článek nemá.

Abych tedy předešel zvídavým dotazům, rovnou uvádím na správnou míru, že se naše obec zatím nedostala do situace, kdy by starosta neměl "Starosti". Naopak pro samé starosti se s námi o ně nestihl podělit. Ale nebyl v tom sám, jak uvnitř čísla (ne)uvidíte.

Z obecních témat, která můžete průběžně sledovat hned na několika webech stojí za zmínku již avizované rozšiřování školy, jehož příprava pilně probíhá, a které by se mělo uskutečnit v létě během prázdnin.

Obec se díky změně vedení kraje dostala do prekérní situace s rozšiřováním školky. Kraj nebyl po nástupu hejtmana Davida Ratha (ČSSD) schopen vyhodnotit dotační řízení z října loňského roku na rozšiřování škol a školek, v rámci kterého Mukařov žádal o příspěvek. Výsledky, které měly být známy v prvním kvartále, stále nikdo nezná.

Kraj mezi tím rozhoduje jak poskytnout 60 milionů korun na výstavbu jídelny základní umělecké školy v Hostivici u Prahy, kde občan Rath žije. Problém ovšem je, že žádná umělecká škola v této obci nestojí. Za podobnou částku přitom měl být opraven dětský domov v Pyšelích na Benešovsku, ale rada kraje schválenou dotaci zrušila...

V červnu a červenci proběhne v Mukařově, Srbíně a Žernovce oprava povrchů ulic. Opět by se některé úseky měly opravit celé, jinde bude probíhat záplatování a vyzbudou i peníze na zlepšení povrchů některých starších neasfaltových komunikací. Snad to bude alespoň trochu poznat.

Ruku v ruce s opravami silnic jde to, že na opravených silnicích se musí instalovat retardéry, protože si je pak někteří z našich spoluobčanů pletou se závodní dráhou.

Abych nekončil negativně, jsem vždy rád, když vidím, že se u nás na Mukařovsku něco děje. Jak uvidíte v časopise, akcí proběhlo a chystá se zase hodně. Takže na viděnou třeba na Vítání prázdnin 27.6. nebo jen tak na procházce po stezce okolo rybníka v Mukařově.

Vítek Šoupal
Šéfredaktor časopisu Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 3/2009 pdf
 

B

Dvouměsíčník Dobře už bylo aneb za vše může krize
2. číslo / IV. ročník - duben-květen 2009

Tak nám padla vláda, kromě ekonomické a společenské krize teď čelíme i krizi ústavní. Chtělo by se tedy říct: "Dobře už bylo, připravme se na nejhorší".

Pro chmurné příklady nemusíme chodit tak daleko. O požáru truhlárny v Mukařově si můžete přečíst v tomto článku. Jedná se o tragickou událost, která prověřila připravenost našich hasičů a hluboce poznamenala osud jednoho našeho souseda.

Nejsou to, ale jen negativní zprávy, které se na nás v této době ženou. Byť propad průmyslové výroby zasáhne negativně také do daňových příjmů obce, podaří se tento dnes předpokládaný více jak 10% propad vyrovnat díky peněžním prostředkům, které stávající zastupitelstvo pro obec získalo díky tomu, že se postavilo proti nevýhodné smlouvě o prodeji plynovodu podepsané předchozí paní starostkou. Nedojde tak k omezení projektů, které jsme na letošní rok naplánovali.

Často se mne lidé ptají, jak to je s kruhovým objezdem na Budech. Dalo by se to vlastně také shodit na krizi, ale určitě ne na stávající ekonomickou, ale hlavně krizi mezilidských vztahů. Na webových stránkách obce se můžete v historii Úřední desky přesvědčit o tom, kolik marných pokusů obec i kraj jako investor učinili vůči rodině bývalé paní starostky, která po svém odvolání z funkce výstavbu kruháku bojkotuje.

Poslední zpráva je, že kraj na jaře vyřadil kruhovou křižovatku ze seznamu svých prioritních projektů. Pro nás to tedy znamená, že 15 milionů korun, které byly na tuto akci 3 roky na kraji drženy, obec pravděpodobně nikdy neuvidí a křižovatka a její okolí ještě zřejmě dlouho zůstanou v takovém stavu, jako nyní. Není to škoda?

V negativních zprávách bychom mohli pokračovat dál. Mnoho z těch témat najdeme na webovém diskusním fóru obce. Tak třeba rozbité a rozblácené silnice po tuhé zimě. Nepořádek ve škarpách a v lese. Ucpané uličky auty parkujícími místo na dvorku venku za plotem...

Od špatných zpráv zpátky k těm pozitivním, které potěší. Tak třeba, že starostové okolních obcí konečně také pochopili, že je nutné něco dělat s rozšířením školy (viz tento článek). Nebo si přečtěte hned několik článků o akcích, které se udály v únoru a březnu v našich obcích - plesy, bály, maškarní, sněhulákiáda, Masopust, Morana.

Nějak bylo, nějak bude, hlavně ať už je jaro, svítí sluníčko a děti jsou zdravé ?

Vítek Šoupal
Šéfredaktor časopisu Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 2/2009 pdf
 

B

Dvouměsíčník O čem to bude tentokrát?
Co myslíte, děti?

1. číslo / IV. ročník - únor-březen 2009

O čem bude úvodník? Nebo celý časopis? Časopis v sobě skrývá od každého trochu, víc se do něj nevejde. Úvodník bude trochu o radosti a trochu taky o "neradosti". Mám radost pokaždé – jako všichni – když se něco povede. A zlobí mě, když tuto radost někdo kazí tím, že podařené dílo boří, ničí, poškozuje, znečišťuje.

Mám radost, že máme v Mukařově hřiště pro děti. Zlobí mě, že jsou na něm poničené lavičky, posprejovaná tabule, rozbité hračky (které tam nějaká dobrá duše donesla, aby sloužily všem), rozrytý písek rozházený všude kolem (nyní zakrytý sněhem tolik nekazí dojem). Myslím, že takhle nikdo nikdy neučil děti, že se má s hřištěm zacházet. To si na tom hřišti hrají asi nesprávné děti nesprávným způsobem. Ale myslím, že najít správnější způsob, jak na hřišti pobývat, by nemělo být těžké, co myslíte, děti? ...

Mám radost, že mohu třídit odpad. Ušetří mi to mnoho místa v popelnici, mám pocit, že dělám něco pro životní prostředí a při reklamním spotu v televizi si mohu říct „Ano! Já třídím!“ Ale pokaždé, když dojdu s odpadem ke kontejnerům, bych pak mohla nejméně hodinu nadávat nad pivem či šálkem čaje (horkou čokoládu mám ještě raději) nad tím, která „dobrá“ duše může nadělat v kontejnerech a kolem takový nepořádek. Je tak těžké rozpoznat plasty, papír a sklo? Opravdu někoho může napadnout, že jakýkoli kuchyňský odpad, když se k němu přidá papír od mouky, může být vyhozen do tříděného papíru?!

Ve výčtu nepochopitelného obsahu kontejnerů na tříděný odpad bych mohla pokračovat, nemluvě o úžasu, že někdo odpadky pohodí vedle kontejneru. Ale i tady si říkám, že řešení je celkem snadné, když každý začneme sám u sebe. Co myslíte, děti? Pak tu máme ještě ty pěkné černé lesy. Plné více či méně rozložitelného odpadu. I zde bychom si mohli hrát hru „co na toto místo nepatří“ a vydržela by nám na dlouho. Zahradním odpadem počínaje, rozbitými cihlami a starými pneumatikami nekonče.

Nepořádek kolem nás mě tady v Mukařově zlobí bohužel téměř na každém kroku. A teď to nemyslím jako výčitku, že se obecní úřad nestará. Ale výčitku nám všem, že se každý jeden nestaráme. Jeden obecní úřad přece nemůže uklízet nepořádek po každém jednom z 1915 obyvatel (stav k 1.1.2009) a dalších „pár“ chatařů k tomu. Prosím, vy kdo se staráte, neurazte se. Vás to jistě také hodně trápí, že vaše úsilí přichází vniveč. Že vy se staráte, uklízíte, přidáváte ruku k dílu a Mukařov stále nemůže ani uvažovat o aspiraci na hezkou obec ČR. Co myslíte, děti?

Jana Šoupalová
Mateřské centrum Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 1/2009 pdfbr> 

 

 
 počítadlo M u k a ř o v - s k o   2005-12 (c)   -   mukarov-sko@volny.cz