Slunko
Mukařov-skoMukařov, Srbín, ŽernovkaMukařov, Srbín, Žernovka
Občanské sdružení pro Mukařov, Srbín a ŽernovkuObčanské sdružení pro Mukařov, Srbín a Žernovku
MukařovSrbínŽernovkaŽernovkaKostel

Články ..^

Jarní úklid

26. dubna 2006, Rudolf Semanský

Tak už je to za námi – první jarní úklid po zimě,
který byl v našich obcích spojen s přistavením velkoobjemových kontejnerů se až na drobné
kosmetické vady setkal s úspěchem.

Těmi kosmetickými vadami bych nazval tradiční zneužití kontejnerů lidmi, kteří zde nemají trvalý pobyt a mnohdy ani chatu nebo domek. Vždy je mi záhadou, kde měli mnohdy dost nechutný odpad uložen, než se jej elegantně zbavili u některého z přistavených kontejnerů. Pochopil bych to u několika kusů odpadu, ale když se zde někteří „neznámí“ otočili třeba 6x nebo 7x s přívěsem? A pokud se "to" zrovna nevešlo do přeplněných kontejnerů? Není problém – odloží se "to" na zem, on se někdo postará. To, že obec zaplatí nemalé peníze za odvoz každého kontejneru navíc, je daň za to, že tyto odpadky alespoň zatím nebudou zkrášlovat příkopy a okraje lesů.

Před dvěma týdny proběhl téměř bez povšimnutí svoz nebezpečného odpadu – pneumatiky, autobaterie, lednice nebo televizory, které lidé přinesli, by se daly spočítat na prstech jedné ruky – jednodušší určitě bylo počkat 14 dní a až se setmí, tak takovýto odpad anonymně navozit ke kontejnerům. Náves v nedělní ráno vypovídala o naší „civilizované společnosti“ dostatečně.

Naštěstí se v každé obci najdou lidé, kterým na vzhledu místa kde bydlí záleží a tak jsme si mohli s potěšením všimnout, že na výzvu občanského sdružení Mukařov-sko zareagovalo poměrně dost lidí, kteří nejen že uklidili před svými pozemky a mnohdy i dále, ale dokonce nametli štěrk po zimním posypu na úhledné hromádky, které jsou již nyní, kdy vzniká tento článek odklízeny pracovníky obce a použity na zasypání některých děr v nezpevněných cestách. Sdružení Mukařov-sko a také někteří zastupitelé obce se rozhodli v tomto jarním úklidu jít příkladem, a tak jsme postupně vyčistili některá veřejná prostranství a příkopy od nepořádku a náletových keřů.

Snad každý uzná, že největší kus práce byl vidět podél hlavní silnice, okolo školy a dál zejména pak na hrázi u Mukařovské požární nádrže – zde bych chtěl ještě jednou poděkovat všem, kdo se na úklidu podíleli. Zastupitelé obce – zejména pak v Žernovce rovněž přiložili ruku k dílu a vyčistili nejeden příkop a přilehlé pozemky. Na závěr tohoto úklidového víkendu pak žernovští hasiči smyli nečistoty z místních komunikací, za což bych chtěl také poděkovat.

   
 
Fotogalerie:
hraz06_01.jpg
uklid06_01.jpg
uklid06_03.jpg
uklid06_04.jpg
naves06_01.jpg
naves06_02.jpg

V těchto dnech probíhá odklízení posledních zbytků zejména železného šrotu, které již skupinám sběračů kovového odpadu nestály za odvoz a nepořádku kolem kontejnerů na tříděný odpad (do kontejnerů na plasty a papír skutečně nepatří hadry, boty, koberce, seno, kompost, prkna, televize, kabely, pleny a dřevotříska) a obec bude alespoň chvíli trochu čistší. Akci s velkoobjemovými kontejnery a tříděným odpadem bychom rádi ještě letos zopakovali, i když na základě jejich průběhu v trochu jiné formě a uvítáme, když si současně s tím opět najdete chvilku a přispějete k úklidu svou „troškou do mlýna“.

Závěrem chci ještě jednou poděkovat všem, kteří si našli čas a na úklidu své obce se nějakým způsobem podíleli.

Rudolf Semanský, Mukařov
člen občanského sdružení Mukařov-sko,
starosta obce Mukařov

 

B
 
Zapojte se do DISKUSE - ZDE ..^
 

B

Související články:


 
 počítadlo M u k a ř o v - s k o   2005-9 (c)   -   mukarov-sko@volny.cz