Slunko
Mukařov-skoMukařov, Srbín, ŽernovkaMukařov, Srbín, Žernovka
Občanské sdružení pro Mukařov, Srbín a ŽernovkuObčanské sdružení pro Mukařov, Srbín a Žernovku
MukařovSrbínŽernovkaŽernovkaKostel

Články ..^

Požár truhlárny v Mukařově ze tří pohledů

 
B

Požár truhlárny v Mukařově ze tří pohledů

22. března 2009, Vítek Šoupal (uszssk.cz, pozary.cz, tn.cz)

FotoZáchranná služba Středočeského kraje byla v sobotu 21. března 2009 ve 14:30 volána k požáru rodinného domu s truhlárnou do ulice Slepé v Mukařově. U požáru se sjely jednotky 8 hasičských sborů z celého okolí. Na místo zdravotnické operační středisko vyslalo rychlou lékařskou pomoc z Říčan. Vzhledem k rozsahu požáru musela být dokonce odkloněna doprava z Kutnohorské přes Žernovku.

Lékař z místa zásahu žádal o asistenci leteckou záchrannou službu. Třiašedesátiletý majitel nemovitosti utrpěl popáleniny druhého stupně na více než 30% těla (v obličeji na zádech a horní končetině) a popálení dýchacích cest.

Lékař zraněného ošetřil, zajistil mu dýchací cesty a předal jej k leteckému transportu vrtulníkem na popáleninové oddělení do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Jeho manželku se stresovým syndromem záchranáři převezli do Psychiatrické léčebny Bohnice. Při zásahu utrpěli lehké popáleniny v obličeji dva příslušníci Hasičského záchranného sboru, pro které zdravotnické operační středisko poslalo další sanitní vůz. Hasiče záchranáři po ošetření převezli do vinohradské nemocnice.

 
Jak informoval mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan: "Požár vznikl v nízké budově, v níž bylo zaparkované auto, které zcela shořelo. S touto budovou těsně sousedí dvoupatrová budova truhlárny." Truhlárnu v přízemí i domek nad ní plameny během malé chvilky kompletně zachvátily. Manželka majitele nemovitosti utekla před ohněm z okálu dokonce bez bot. Jak je vidět z druhého videa na TN.cz pořízeného na mobilní telefon, požár byl viditelný z širokého okolí.
 
I když se požár podařilo během odpoledne lokalizovat, probíhaly dohašovací práce do noci. Paradoxně právě v sobotu 21. března se konal v Mukařově tradiční hasičský bál SDH Mukařov, kterého si někteří jeho členové díky zásahu moc neužili.
 

 
B

Požár truhlárny z pohledu hasiče

28. března 2009, nstžm. BcA Matěj Mlčoch

Třípatrová truhlárna začala hořet v sobotu 21.3.2009 odpoledne v Mukařově (Srbín).

Majitel, který chtěl oheň likvidovat při jeho vzniku utrpěl těžší zranění. Popálen byl asi na 30% těla, byl vrtulníkem transportován do Vinohradské nemocnice, majitelka byla odvezena ZZS v šoku do nemocnice. Na místě zasahovalo 9 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Zásah byl náročný a dlouhý díky členitosti budovy a také špatné přístupnosti z příjezdové cesty. Samotnému zásahu moc nenapomáhala kovová střecha, která byla částečnou překážkou k účinnému hašení požáru. Ta byla pomocí automobilového žebříku otevřena. Zásah probíhal v dýchací technice, likvidace a dohlídka požářiště pokračovala až do druhého dne. Na místě zůstávala JSDHO Mukařov.

Druhý den došlo ještě k zahoření vozu v blízkosti budovy, který byl v době požáru také částečně zasažen ohněm. Příčina požáru je v šetření vyšetřovací skupiny HZS. Při zásahu byli zraněni ještě čtyři hasiči, z toho dva měli lehké popáleniny a dva lehká zranění. Hlavní tah na Kutnou Horu byl po celou dobu uzavřen a policie odkláněla veškerou dopravu přes Žernovku.

 
B

 
Požár truhlárny v Mukařově trochu jinak.

24. března 2009, Michal Pokorný - Velitel JSDHO Mukařov

Fénix a hasiči v MukařověJak se mnozí z vás doslechli z médií či dočetli v denním tisku, vznikl v sobotu dne 21.3.2009 v naší obci rozsáhlý požár truhlárny. O tom jak požár probíhal, jak probíhala jeho likvidace a mnoho dalších informací bylo zveřejněno na nejrůznějších internetových stránkách. Já bych chtěl využít příležitosti a podívat se na tuto událost ze dvou poněkud jiných pohledů.

Vybavení jednotky:
Naše jednotka dorazila na místo události 9 minut po vyhlášení poplachu operačním střediskem v Kolíně. Přesto, že v tu dobu na místě zasahovaly již dvě jednotky, byl téměř celý objekt zasažen požárem. Jeho likvidace byla s ohledem na přístupnost, konstrukci budovy, rozsah a rychlost šíření požáru velmi náročným úkolem pro zasahující hasiče.

Přesvědčili jsme se, že nejen kvalitní odborná příprava členů jednotky, ale i kvalitní vybavení je naprosto nezbytné. Zejména osobní ochranné prostředky a jejich důsledné používání jsou základním předpokladem pro provádění všech záchranných prací. Tato událost mne utvrdila, že zakoupení špičkových zásahových obleků a přileb pro většinu členů naší jednotky bylo tím nejlepším rozhodnutím.

Zásahové obleky a přilby byly pořízeny v loňském roce z finančních prostředků Středočeského krajského úřadu, které se nám podařilo získat do rozpočtu obce. Zásahové obleky FENIX III (viz obrázek) jsou technologicky v současné době špička mezi zásahovými obleky nabízenými v ČR. Tomu odpovídá i cena pohybující se na hranici 17.000,-Kč za jeden komplet. Ve spojení s přilbou Gallet, zásahovou obuví, ochrannou kuklou a zásahovými rukavicemi vyjde nezbytné vybavení jednoho hasiče na cca 31.000,-Kč. Naše jednotka má 16 členů. Je nutné si tedy uvědomit, že obec jako zřizovatel nemá vůbec jednouchou situaci v zajištění dostatečných finančních prostředků na výstroj a výzbroj jednotky nemluvě o prostředcích na provoz a údržbu techniky. Jako nezbytné se ukazuje i nadále vyhledávat další zdroje financování jednotky a nepodceňovat úlohu dobrovolných hasičů.

Ohlašování mimořádných událostí:
S ohledem na tuto událost jsem si uvědomil, jak je nutné být připraven na mimořádné události a vědět, jak se v případě jejich vzniku zachovat. Doporučuji všem navštívit internetové stránky ministerstva vnitra http://www.hzscr.cz/rady-obyvatelstvu.aspx , kde se lze dočíst mnoho užitečných rad pro veřejnost.

Závěrem mi dovolte, abych poděkoval všem, kteří pomáhali dle svých možností při likvidaci této mimořádné události. Doufejme, že se podobné události nebudou opakovat příliš často.

B  
Zapojte se do DISKUSE - ZDE ..^
 
 

B

Související články a dokumenty:


 
 počítadlo M u k a ř o v - s k o   2005-9 (c)   -   mukarov-sko@volny.cz