Slunko
Mukařov-skoMukařov, Srbín, ŽernovkaMukařov, Srbín, Žernovka
Občanské sdružení pro Mukařov, Srbín a ŽernovkuObčanské sdružení pro Mukařov, Srbín a Žernovku
MukařovSrbínŽernovkaŽernovkaKostel

Dvouměsíčník ..^

Dvouměsíčník Mukařov-sko 2011

Dvouměsíčník - ročník: 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006
 

Dvouměsíční Mukařov-sko je jako periodicky vydávaná tiskovina od začátku roku 2006 registrován podle § 7 zákona číslo 46/2000 Sb. (Tiskový zákon) Ministerstvem kultury pod evidenčním číslem MK ČR E 16658. Náhled do Evidence periodického tisku - ZDE..^

Dvouměsíčník Mukařov-sko začal vycházet v lednu 2006. Od listopadu 2010 je tištěn v nákladu 1200 kusů v rozsahu 12-16 černobílých stran formátu A5. Časopis je distribuován do všech domácností Mukařov-ska - tj. Mukařova, Srbína, Žernovky a části Louňoviček (domy s červenám číslem popisným a schránkou).

REKLAMA:
Podmínky pro umístění reklamy v časopisu naleznete zde - CENÍK REKLAMY.
Reklamu objednávejte na mukarov-sko@volny.cz
 
STÁHNĚTE SI:
Komplet 6-ti čísel dvouměsíčníku MUKAŘOV-SKO/2011 - Komplet => pdf
 

Bulletin Mukařov-skoO čem to bude tentokrát...
6. číslo / VI. ročník - prosinec-leden 2011-12

„Tak co tam zase na té obci vyvádíte?“, vítává mne kamarád, když se jednou za čas potkáme v krámě na Budech nebo před poštou či školkou. A já vždycky přemýšlím, jak tu řadu menších i větších úkolů a problémů, které zastupitelstvo, výbory a těch několik zaměstnanců úřadu řeší, vtěsnat do dvou vět. Takže nakonec odpovím: „No, houby tam děláme. Vždyť to vidíš, jak to tu jde od desíti k pěti!“ a pak se tomu oba srdečně zasmějeme a spěcháme si dál svou cestou.

Ale vážně, o tom, že být zastupitelem není tak jednoduché, jak by se pohledem „z venku“ mohlo zdát, se s Vámi podělí v rozhovoru tentokrát Karel Löwy. Stejně tak drobné starosti, ale i radosti najdete v článku místostarostky Marcely Eichnerové.

O fungování školského, kulturního a sociálního výboru a o tom, kdy už se konečně začne přestavovat školní jídelna se dočtete na straně 3 v článku předsedy tohoto výboru – Tomáše Bergmanna. Na stejné stránce se dočtete i o velmi diskutovaném tématu obecní policie, tentokrát z pera starosty Rudolfa Semanského.

Jak jste si možná všimli v záhlaví časopisu, začíná se s realizací kruhového objezdu na Budech. Po více jak šesti letech oddalování se ho do léta 2012 konečně dočkáme. Další poznámky na dopravní téma najdete na straně 5. Obecní zastupitelstvo podpořilo petici za urychlení dostavby Pražského okruhu, což by následně mělo odvést část aut, která si přes naše obce zkracují cestu z D1 na mladoboleslavskou dálnici. Na základě iniciativy Říčan, Uhříněvsi a Mukařova se uskutečnilo setkání s ministrem dopravy v Říčanech. Pan ministr Dobeš se otázek nebál a byť byl ve funkci krátkou dobu znal na ně i odpovědi. Věřme, že podobně pohotový a empatický bude i Středočeský kraj, který připravuje novou koncepci hromadné dopravy. Ta ovšem zatím budí rozpaky. Jednak tím, že na vyjádření dal kraj obcím 4 dny a dále pak některými jejími návrhy, jako například oddělení středočeské dopravy od Pražské integrované dopravy (PID) a nenávazností tarifů. Uvidíme, co z toho nakonec vzejde?!

Krátký článek o úžasné dvojpřednášce na téma stezky Po stopách kameníků a o zvoničkách na Černokostelecku je z pera člena klubu Louňovických staromilců Otty Krutského na straně 6.

Na dalších stránkách pak najdete jako již tradičně novinky z místních organizací, spolků a sdružení a na závěr je pro Vás připraven autobiografický popis cesty do Londýna a zpět žáků naší základní školy.

Takže pohodový Advent a ať nám všem Ježíšek letos nadělí vrchovatě :-) !
 

Vítek Šoupal
šéfredaktor časopisu Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 6/2011 pdf
 

B

Bulletin Mukařov-skoTento způsob léta a pozimu
5. číslo / VI. ročník - říjen-listopad 2011

„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným …“, říká Rudolf Hrušínský v Rozmarném létu Vlastimilu Brodskému a Františku Řehákovi, kteří se právě schovali před deštěm, sám ještě po ramena ve vodě. Letošní konec léta na Mukařovsku, ba i začátek léta babího, se sice co do počasí vyvedly o poznání lépe, avšak díky trojnásobné vraždě na něj určitě nebudeme vzpomínat rádi.

I přes to, že o celé tragédii bylo již v novinách a na internetu napsáno nespočet článků, krátce se k tomuto tématu dále vrací starosta Rudolf Semanský (v článku zde). Zároveň na poslední stránce přetiskujeme poděkování pozůstalých za pomoc a projevy účasti.

V druhé polovině léta se dokončovalo několik investičních akcí, na které obec získala dotace. Jak a na co se čerpalo či bude čerpat, se dozvíte v článcích místostarosty Přemka Zimy na straně 3 a 4.

Aby investic v letošním roce nebylo málo, podařilo se ještě před létem získat dotaci na přestavbu a rozšíření školní jídelny (v článku zde), která by do budoucna měla pokrýt narůstající potřeby školy, ale například i umožnit výdej jídel seniorům … Dočasný přesun školní jídelny do malého sálu sokolovny přináší sokolům nemalé komplikace, za což jim patří velké poděkování i s ohledem na to, že původně předpokládaný termín dokončení nové jídelny do konce tohoto roku se zřejmě o 4-6 měsíců prodlouží.

Nicméně takovéto příležitosti se nezahazují, a tak musíme všichni (obecní úřad, zastupitelé, škola) napnout své síly, abychom novou jídelnu měli co nejdříve. Bez jídelny by bylo jen těžko možné realizovat další rozšíření školy, jež nás podle demografických propočtů čeká možná už za tři roky.

Od začátku října se začíná připravovat nový rozpočet pro příští rok, souběžně se také připravují projektové záměry, které se budeme již od podzimu snažit uplatnit ve vypisovaných dotačních titulech na rok 2012.

Podstatný pro rozpočet je také odhad příjmů obce v tom daném roce. Velká část příjmů je definována takzvaným „RUD“ – rozpočtovým určením daní. S blížícími se krajskými volbami se jednotlivé politické subjekty snaží přijít s návrhy na vyrovnání rozdílu mezi vyššími příjmy velkých měst a menšími městysů a obcí. Názory na úpravu RUD tak prezentovaly ČSSD, ODS, KSČM i Top09/STAN. Názor zástupců posledně jmenovaného subjektu (zastupitelů Mukařova) si můžete přečíst na konci časopisu (v článku zde).

Listí začíná padat ze stromů, a tak mi nezbývá než popřát, aby: „…tento způsob podzimu byl pro nás pro všechny poněkud šťastnějším!“
 

Vítek Šoupal
šéfredaktor časopisu Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 5/2011 pdf
 

B

Bulletin Mukařov-skoLetem, světem, létem
4. číslo / VI. ročník - srpen-září 2011

Léto je ve své polovině a v médiích vládne okurková sezóna. Prezident i premiér a vicepremiéři vlády odletěli do světa na dovolenou a zemi vládne na 4 dny ministr práce a sociálních věcí.

Na rozdíl od celorepublikového klidu se v našich obcích během léta pravidelně děje většina investičních akcí, což potvrzuje i článek (nejen) o nočních starostech starosty. Taktéž mukařovské zastupitelstvo si na rozdíl od poslanců a senátorů prázdniny nevybralo. Na konci července schvalovalo další rozpočtovou změn, která reflektovala pět dotací, které obec v létě obdržela.Na straně 3 najdete několik článků s obecní tématikou. Skoro každého z nás se dotkne navýšení koeficientu daně z nemovitosti na rok 2012, které proběhlo již v květnu. Obec se tak snaží vylepšit svůj rozpočet, který ještě dlouho nebude dostačovat na pokrytí všech potřeb našich dlouhodobě podinvestovaných obcí. Smutným příběhem je vandalismus na mukařovském hřbitově a opakující se nepořádek v obci a jejím okolí, který je Vámi diskutován na obecním webu.

Na dalších stránkách Vám přinášíme něco málo z historie Mukařova. Můžete se podívat na to, jak podle staré kroniky vypadal původní barokní kostelík. Stával na místě dnešního hřbitova a v 2. polovině 19. století byl kvůli velké zchátralosti zbořen a místo něj byl postaven stávající pseudogotický.

Prostřední část časopisu jako již tradičně přináší reportážičky z akcí, které uspořádaly organizace a spolky v našich obcích – Mukařovu, Srbíně a Žernovce – v měsících červnu a červenci. Oproti jindy je (díky času dovolených) tato část poněkud užší. Ale nakonec jsme se při sestavování časopisu poprali i s touto sekcí relativně bez ztráty kytičky.

No a co je před námi? Z letních zábav je to bezesporu tradiční mukařovská pouť, která letos vyvrcholí o víkendu 20.-21. srpna doplněná o sobotní ohňostroj.

Pomineme-li konec srpna spojený s koncem prázdnin, na což se asi nikdo ze školou povinných nijak netěší, pak tu bude pro nejmenší v druhé polovině září Pochod pohádkovým lesem na Srbíně.

Užijte si příjemný a ničím a nikým nerušený zbytek léta a na viděnou na pouti!
 

Vítek Šoupal
šéfredaktor časopisu Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 4/2011 pdf
 

B

Bulletin Mukařov-skoNaučit se respektovat
3. číslo / VI. ročník - červen-červenec 2011

Venku začalo léto! Teploty se v druhé půlce května vyšplhaly ke třicítce. Zahrádky se zazelenaly. Jen ty ořechy vypadají jak smuteční vrby, jak se ještě nevzpamatovaly z mrazíků na začátku května. Kdopak by teď chtěl sedět doma? Všichni vyrážíme ven, posedět, projít se nebo projet na kole.

Vyrazte i Vy, a to nejen o Sousedské sobotě, kterou vyhlásili srbíňáci na 11.6. pod heslem „Poznej svého souseda“. Šancí potkat se bylo na jaře v našich obcích více než dost. Vzpomeňme, třeba vynášení Morany, Velikonoční jarmark, Čarodějnice nebo Mukařovskou kecku. Když se podíváte na poslední stránku dvouměsíčníku, zjistíte, že i v červnu bude, kdy a kde se potkat. Budou tu dětské dny na Žernovce a v Mukařově, v červnu budou dohrávat mukařovská fotbalová družstva letošní soutěžní ročník – v sobotu 4. a neděli 5. června odehrají fotbalisti doma hned 5 zápasů.

No a komu by venkovní setkávání bylo málo, může se „setkat“ a diskutovat na několika mukařovských internetových diskusních fórech. Web obce letos oslavil již 8 let svého fungování a počet příspěvků v diskusi rok od roku roste.

Když jsme do předchozího čísla našeho časopisu zařadili několik příspěvků z internetového diskusního fóra obce, strhla se nad nimi opět divoká debata. Byť se jednalo o téma „Ne“pořádku v obcích, stočila se diskuse k starousedlíkům a naplaveninám. Kdo dělá větší nepořádek, kdo se o co víc stará atd. Osobně si myslím, že o tom to není. Člověk buď „ignorant“ je, nebo není a nic na tom nemění to, jak dlouho kde bydlí. Dám Vám dva čerstvé případy.

Ten první je z Mukařova, kde si jeden starousedlík postavil kontejner doprostřed rušné ulice. Na můj dotaz, zda by ho neposunul blíže k plotu reagoval slovy: „Já tu bydlím od mala, co se do toho s…“ Asi si dovedete představit, jak probíhala následná diskuse o povinnosti ohlášení záboru veřejného prostranství na úřadu. Druhým případem je nedostatek vody na Žernovce, kde i přes vydatnost vrtu někteří novousedlíci s příchodem jara zvednou přes víkend spotřebu tak, že voda dojde. Kolikrát se má asi opakovat, že vodovod není pro zavlažování trávníku či napouštění bazénu?

Budeme-li se více potkávat, budeme se i více respektovat - a nebo zůstaneme všichni doma za pecí a na internetu si budeme spílat do starousedlíků, chatařů, náplav … tím se ale přes barikády z kontejnerů a vyschlé prameny nedostaneme.
 

Vítek Šoupal
šéfredaktor časopisu Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 3/2011 pdf
 

B

Bulletin Mukařov-skoHody, hody - časopis do schránky
2. číslo / VI. ročník - duben-květen 2011

Je začátek dubna a Vám se do ruky dostává další číslo dvouměsíčníku Mukařov-sko, tentokrát rozšířené na 16 stránek. A na co se můžete uvnitř časopisu těšit?

Začátek časopisu je věnován dění na obecním úřadě. Ve "Starostech starosty" i v samostatných článcích se dočtete, jak to je s omezováním autobusové dopravy ve Středních Čechách a peticí proti tomu, proč byste se měli přihlásit k trvalému pobytu nebo jak je to s kradením sáčků na psí exkrementy.

Dále si můžete přečíst rozhovor s Marcelou Eichnerovou, místostarostkou zodpovědnou za územní rozvoj, kde se dozvíte mj., že obec na začátku roku začala aktualizovat územní plán, aby byl v souladu s novým stavebním zákonem.

V prostřední části časopisu jsou již tradičně reportáže z proběhlých akcí v našich obcích. Máme za sebou Masopust i Dětský maškarní bál. S poslední březnovou sobotou a Hasičským bálem skončila i plesová sezóna. Projděte si novinky ze spolků a sdružení a články o dění ve škole, školce, školičce či mateřském centru.

Na konci naleznete několik stránek věnovaných nepořádku v obci a tomu, jak s ním bojovat. Na odpadky rozházené po ulicích posvítili dokonce i děti z družiny. Jak roztál sníh, závěje odkryly vše, co do nich někteří z nás přes dlouhou zimu naházeli a že toho bylo. Rozum zůstává stát nad uvažováním lidí, kteří do sněhu odhodí petlahev, stejně jako do kontejneru na tříděný plast video...

Přeji bohatou pomlázku – i když Velikonoce jsou letos trochu netradičně až na konci dubna a veselý aprílový pátek.
 

Vítek Šoupal
šéfredaktor časopisu Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 2/2011 pdf
 

B

Bulletin Mukařov-skoO pomoci
1. číslo / VI. ročník - únor-březen 2011

Když jsem přemýšlel, o čem napsat tento úvodník, putoval můj první pohled ven z okna na opět poletující vločky sněhu, kterými nám zima dává najevo, že prosincové přívaly sněhu možná ještě nejsou tím posledním, co nám chtěla ukázat.

Hned před oknem máme krmítko pro ptáčky. Můj pohled se u něj zastavil, protože ho zrovna bralo útokem hejno čížků – drobných žluto-zelených štěbetálků. Sýkorka parukářka znechuceně odletěla – na rozdíl od svých dvou příbuzných sýkorek koňader, které se odvážně vrhaly mezi zobající čížky. Jedné se dokonce podařilo probojovat na lojovou kouli, která je zavěšena v čele krmítka. Je hezké jít v zimě po obci a vidět, kolik krmítek je na zahradách a jak lidé ptáčkům pomáhají.

Pomoc, to je to, o čem bych dnes chtěl psát. Mnoho lidí říká, že už si lidé nepomáhají jako dřív. Dívám-li se do našich obcí, nemám ten pocit. Nemusí se hned jednat o tak silný příběh jako byla pomoc Sira Nicholase Wintona, který před 2. světovou válkou dokázal dostat z Čech do Anglie skoro 600 židovských dětí. Určitě nejsem sám, kdo si myslí, že by si navrženou Nobelovu cenu míru zasloužil.

Krásným příkladem pomoci je výtěžek sbírky ve prospěch manželů Svatošových, kterým v listopadu vyhořel okál. Na konci prosince mohl starosta Rudolf Semanský předat na obecním úřadě paní Svatošové výtěžek ve výši 46.081,-Kč (viz foto výše).

Bylo úžasné vidět, že se Mukařovský kostel na konci prosince v třeskutých mrazech zaplnil k prasknutí při koncertu na pomoc opravy jeho střechy.

Pomoc může být ale i to, že otevřete dveře koledníkům Tříkrálové sbírky a přispějete tak na dobrou věc. Průvod tří králů prošel v doprovodu koníků obcí na počátku ledna a věřme, že se za rok zase vrátí, tak jako se vrací v těchto měsících plesová sezona organizovaná >svépomocí, nebo na začátku března Masopustní průvod ...
 

Vítek Šoupal
šéfredaktor časopisu Mukařov-sko
 

Dvouměsíčník MUKAŘOV-SKO - 1/2011 pdf
 


 
 počítadlo M u k a ř o v - s k o   2005-12 (c)   -   mukarov-sko@volny.cz